Optometrie

Optometrie bij Von Oy in Appingedam

Een optometrist gaat niet alleen de sterkte van uw ogen meten, er wordt ook gekeken naar de gezondheid van uw ogen.

Wat doet een optometrist

Een optometrist kan een oogmeting doen, hierbij wordt de sterkte van je ogen bepaald. Tevens wordt er gemeten hoe scherp je kunt zien. Daarna kan de optometrist eventueel extra onderzoeken doen om afwijkingen of ziektes aan het oog tijdig te signaleren.

Oogmeting bij kinderen

Voor een oogmeting kunnen kinderen vanaf acht jaar bij ons op afspraak terecht. 

Omdat kinderogen zichzelf aanpassen kan de optometrist voor de meting de ogen druppelen waardoor de ogen zich niet meer kunnen aanpassen. De sterkte voor de glazen kan dan bepaald worden waarna vervolgens een mooie kinderbril uitgezocht kan worden.

Een optometrisch onderzoek

Voor optometrie gaat een optometrist je ogen onderzoeken en kan daardoor problemen tijdig opmerken.  Een optometrist kan daarom een eerste aanspreekpunt zijn bij oogklachten of verminderd zicht.

Door het tijdig signaleren van een oogaandoening is de grootste kans dat het zicht zoveel mogelijk behouden wordt. Wanneer de optometrist iets afwijkends vindt bestaat de mogelijkheid dat u wordt doorverwezen naar de huisarts of oogarts.

Wanneer u uw ogen wilt laten onderzoeken door de optometrist kunt u contact met ons opnemen om een afspraak te maken.

Voor een optometrisch onderzoek brengen wij €49,50 in rekening.

 

 

Wat is optometrie

Optometrie (of oogmeetkunde) is een wetenschap waarbij met behulp van metingen afwijkingen aan de ogen geconstateerd kunnen worden.
 

Wat is een optometrist

Een optometrist sluit mogelijke medische oorzaken van oogafwijkingen uit en schrijft, zo nodig, corrigerende brillenglazen, contactlenzen of andere optische hulpmiddelen voor. Tevens kan de optometrist visueel therapeutische adviezen en oefeningen geven. Als er een pathologische reden ten grondslag ligt aan de oorzaak van visuele klachten dan zal de optometrist rapporteren c.q. doorverwijzen naar de huisarts en oogarts.

Het beroep van optometrist is sinds 15 november 2000 in Nederland wettelijk erkend en beschermd onder artikel 34 van de wet BIG. In vergelijking met een opticien (Nederland: opleiding MBO niveau 4) is de optometrist hoger en breder opgeleid. Zodoende neemt de optometrist steeds meer taken van huisarts en oogarts over in de eerste lijn van de gezondheidszorg aangaande de oogzorg.
Optometristen zijn in Nederland georganiseerd in de Optometristen Vereniging Nederland (OVN) en geregistreerd bij het Kwaliteitsregister Paramedici (StKP).

Optometristen werken over het algemeen in optiekbedrijven, oogklinieken, en andere oogzorginstellingen.